Jag och hundarnaMin första Irländska setter föddes på nyårsafton 1978, Red Tails Donna.
11 år gammal gick jag min första lydnadskurs med henne, och självklart blev hon min bästa kompis och världens bästa läromästare. Vi gjorde nästan allt tillsammans, 2-3 gånger i veckan åkte vi till Botkyrka Hundungdom där jag snabbt blev aktiv i klubben. Med Donna provade jag allt från lydnad, sök, spår, drag och agility. Jag gick alla möjliga kurser, både med och utan hund.

Donna visade sig dessutom vara fin i utställningsringen, och vann massor.

Under 3 sommarlov fick jag chansen att bo och hjälpa till på en av de riktigt gamla kennlarna i England, kennel Sowerhill. Första sommaren var jag bara 13 år gammal, och det var ett verkligt äventyr.
Det var härifrån jag fick idén till mitt kennelnamn Winsford. Miss OM Hunt hade haft en hund med namnet Sowerhill Winsford Robert, och det bet sig fast.

Mitt hjärta har alltid klappat för rasen Irländsk röd setter. Jag växte upp med uppfödning och valpar då min mamma under några år levde ihop med Tommy Eisgård på kennel Red Tails. Det känns därför som jag alltid hållit på med detta, trots att jag registrerade kennelnamnet först 2014, och hade min första egna kull då.

Jag kan inte tänka mig en ras som passar mig bättre. Full av glädje och energi, ställer alltid upp på det man vill aktivera den med och samtidigt så mild och enkel att leva med.
Att titta på dessa vackra hundar vars adelsmärke är huvudet som i mina ögon ska vara ädelt, elegant, med ett uttryck av bus, snällhet och intelligens, ja det ger mig ett leende på läpparna än idag!

Att få ha varit med de stora uppfödarna redan som barn, sitta och tjuvlyssna på alla samtal om hundar och avelsresultat gav verkligen mersmak. Jag tror och hoppas att jag ska kunna använda mig av den erfarenheten när jag själv ska planera valpar.

Donna-och-jag
Donna drygt 8 veckor gammal tillsammans med mig.

Under alla år med rasen har jag följt och beundrat olika hundar, jag har alltid haft minst en setter i min familj. På 90-talet ställde jag själv inte ut någon hund, men var fortfarande aktiv och jobbade antingen som ringsekreterare eller besökte många utställningar bara för att titta.

2007 föddes Tosca. Jag hade under många år beundrat tikarna på kennel Copper och nu var det dags. 7 år senare blev hon mamma till första kullen på kennel Winsford.

Tosca – Copper’s Magical Bubble – har haft fantastiskt stora framgångar i utställningsringen under många år. Förutom framgångar i Sverige där hon blivit BIS-placerad, så är hon också C.I.E. vilket innebär ett Internationellt championat.
Kronan på verket är dock hennes GB SHCH – att bli champion i England med den konkurrens de har är något alldeles extra. Att åka och ställa ut i England är ett stort projekt, så att lyckas vinna 3 CC’s på de få resor vi gjort känns som en dröm.

Tosca har även hunnit med att ha 2 kullar på kennel Copper, med massor av fina och vinstrika avkommor.

I första kullen med Dubliner Tiger Woods föddes bland annat GB SHCH C.I.E. NordV-15 SV-13,-14,-15 DK V-15 Copper’s Magiska Under, C.I.E. Copper’s Magical Twist samt Copper’s Magical Mysteri Tour som också varit framgångsrik i Sverige.

I andra kullen med Dubliner Mac Mio föddes bland annat min egen Copper’s Sockerkringla ”Kringlan”, lite mer sparsamt utställd men har ändå hunnit visa framfötterna.

Även Kringlan har haft en kull på kennel Copper. Pappa till den kullen är GB SHCH Avacet Snowdrift. Där föddes bland annat SV JV-14 Copper’s Snowgrouse och SV JV-14 Copper’s Sense of Snow ”Smilla”. Smilla fick följa med mamma Kringlan hem till mig, men bor sedan sommaren 2015 hos Anita Schelander.

Nu finns 2 hundar här på kenneln;
Winsford What A Story ”Pippi” och Winsford Magical Storm ”Ciara” båda döttrar till Tilly.
Winsford Chantilly Cream ”Tilly” från min första egna kull bor hos Maria med familj sedan början av 2021.

2 tikar som bor hos fodervärd/delägare;
Winsford Storm In A Teacup ”Thea” och Winsford Shop Til You Drop ”Caroline”.
Thea och Caroline är båda röntgade med fina höfter, så jag hoppas båda ska kunna få en kull här hos mig i framtiden.