Sammanfattning 2022

Nu var det ju så där länge sedan jag skrev sist igen…Och faktiskt är det samma anledning som senast, att uppdateringsfunktionerna ändrats och jag inte själv kan lista ut hur man ska göra. Tack Ulrika Tamm för att du hjälper mig då jag väl hör av mig!

Året har varit lugnt på valpfronten, inga nya valpar.
2022 har varit ett fantastiskt år för oss i utställningsringen! Efter 2 år då det varit väldigt få utställningar på grund av pandemin, så kan man väl säga att det drog igång med full kraft någon gång i maj. Jag ställde ut både Pippi och Ciara i början av året, men det blev lite krångligt att ha med båda då de går i samma klass. Så det blev endast Pippi under senare halvan.

Årets startade i maj med en dubbelutställning i ISF’s regi i Kristinehamn.
Jag hade med både Pippi – Winsford What A Story och Ciara – Winsford Magical Storm.
Helgens domare var på lördagen Miss Olivia Danks Kemish och på söndagen Jo-Ann Parson, båda rasspecialister från England.
Först lördagen: Pippi och Ciara placerade sig 1:a och 2:a i öppenklass 1, Pippi före Ciara. Pippi slutade sedan som 2:a bästa tik! Moster Smajla – Winsford Cream of Society blev bästa senior och 4:a bästa tik.
Dessutom deltog kennel Winsford med sin allra första uppfödargrupp, med hundar ur 4 olika kombinationer, kul! Med i gruppen var förutom Pippi, Ciara och Smajla även Viggo – Winsford Cross Country.

På söndagen blev det tvärtom i öppenklass 1, Ciara vann klassen och Pippi 2:a. Ciara slutade som 2:a bästa tik och Pippi som 3:a.
Vilken start på året!


Direkt efter denna helg tog jag en semestervecka på Gotland, denna gång utan hundar och istället med fokus på fåglar. Närmare bestämt på Sundre fågelstation med ringmärkning i 8 dagar.
Tänk att då få ett samtal från Skåne från en sprudlande Kicki Nettervall som har en av Pippis döttrar – Winsford Shopgirl ”Idun”. Idun gjorde sin debut på SKK Hässleholm för domare Mikael Nilsson 12 månader gammal och blev Bäst i rasen!

Idun med handler Tina på sin första utställning.

I juni var det en annan Winsfordstös som visade framfötterna. Annika Kernens Winsford Storm Kissed ”Zelda” var i Danmark och blev Fjordvinnare -22 genom att bli Bästa tik med Nordic cert. Zelda har ställts ut även i Sverige med flera ck.
Annika och Zelda har under året också tränat och hunnit med att tävla i specialsök, spännande!


Första kennelklubbsutställningen för oss blev Vänersborg i juni, här blev Pippi 2:a bästa tik med R-cacib.

Winsford What A Story ”Pippi” i Vänersborg
Jag med Caroline, Pippi och Ciara

Helgen efter åkte vi till Leksand för att ställa ut och hälsa på Pippis dotter Caroline – Winsford Shop Til You Drop. Vilken dag det blev!


Pippi bästa tik, nordic cert, bäst i rasen och bäst i gruppen!
Ciara 2:a bästa tik.
Caroline debuterade i juniorklass och slutade 3:a bästa tik med ck!
Dömde gjorde norrmannen Jan Roger Sauge.


Semestermånaden juli hann vi med en FA-utställning där Marie Nylander dömde, det slutade med Best in Show!
Några veckor senare åkte vi till Ransäter i Värmland där även dottern Stella – Winsford Shopping Queen debuterade. Pippi blev återigen 2:a bästa tik, Stella busade sig till en 2:a placering i juniorklass. Så fin, och såå lycklig! Stella ägs av Kia Berntson.


Ja sen fortsatte Pippis fantastiska år med ytterligare ett Bäst i rasen med en 3:e placering i gruppen, denna gång på SKK Norrköping.

BIM Copper’s Riddarsporre och BIR Winsford What A Story

Sista helgen i augusti var det dags för en ISF-utställning igen, denna gång på Herrfallet, en av favoritplatserna. Domare var Ewa Wójcik-Maksymiec som föder upp settrar i Polen.
Idag fick Ciara vara med igen, Pippi tävlade i preiumklass för första gången så nu kunde jag visa båda utan krock.
Först ut var Stella som tävlade i unghundsklass denna gång. En fin 2:a placering med ck.
Ciara blev 4:a i sin klass, medan Pippi vann både sin klass och blev bästa tik.
Denna vinst gör Pippi till vinnare av Årets ISF-Irländaretik 2022!


Summeringen av sommarmånaderna gav lite blodad tand, så några resor till hann vi med Pippi och jag.
Första resan gick till Åland och deras internationella utställning, Här blev Pippi Bäst i rasen för domare Rony Doedijns, Nederländerna och vann senare gruppen för domare Henric Fryckstrand.
I november blev det en del timmar i bilen, då vi började med Växjö där Pippi återigen vann både Bäst i rasen och sedan gruppen, dömde gjorde Tiina Taulos, Finland. Utställningen var på fredagen, så jag blev tvungen att åka tillbaka till BIS-finalen på söndagen…tur man har handsfree och kan prata i telefon i bilen!
I slutet av november gjorde vi en galen och fantastiskt rolig resa tillsammans med några vänner till Nederländerna och deras vinnarutställning. Denna gång blev Pippi 2:a bästa tik med R-cacib.


Till sist var det bara Stockholms Hundmässa kvar. Många anmälda hundar, och lite krock med det arbete jag brukar göra på mässan…Sedan ca 30 år är jag med och jobbar i finalringen på Stockholmsutställningen, denna gång var sista året då vårt gäng med Hans Rosenberg i spetsen skulle göra detta ihop. Vad skulle jag välja? Svårt att ha med hund och ställa ut och sedan rusa raka vägen till arbetet, någon måste ju ta hand om Pippi då.
På ett helt fantastiskt vis lyckades jag med både och. På lördagen var jag med och jobbade, även om jag fick byta uppgifter. Hem på kvällen och badade Pippi, och sedan åkte vi till mässan på söndag morgon för att tävla.

Pippi blev Bäst i rasen!! Jösses, med så fin kritik: Beautiful bitch of excellent type, i love everything of this princess, georgeous outline, perfect angulation, moves like a proffessional athlete.
Domare var Knut-Sigurd Wilberg, Norge.
Sedan var det alltså att tävla i finalringen som gällde, fantastiskt roligt!
Pippi som är en stjärna och viftar på svansen hela tiden, en hejarklack på läktaren som värmde rejält, och en fantastiskt hedrande 2:a placering! Dömde gruppen gjorde Juha Putkonen från Finland.
Tusen tack Lisa som tog med Pippi på en promenad hem direkt efter så jag kunde hoppa in och jobba i ringen sista timmen!
Eftersom detta var Svensk vinnarutställning 2022 kan Pippi nu titulera sig SE V-22


Valpar

Nu har valparna äntligen kommit!
Pippi var verkligen en exemplarisk förstföderska. Hon började kl 12.00 på lördagen och var klar kl 19.00, underbart med en valpning på dagtid. Första timmen kom 6 valpar!
Nu är de 1 vecka gamla och det ligger 6 hanar och 7 tikar i valplådan, alltså 13 valpar totalt!
Det blir en hel del mindre sömn än normalt, och för Pippis skulle får valparna även valpvälling från nappflaska.

Milo som föddes i förra kullen har börjat utställningsträna.
Milo heter Winsford Stormkeeper i stamtavlan och bor i Västerås hos Tindra Andersson.
Nu har de den senaste månaden varit på utställningsträning hos duktiga Hanna Olander.
Här kan ni se deras framsteg på bild! Ska bli så roligt att se dem då våra utställningar öppnar så småningom:-)

Magen

Nu börjar det bli lite tungt med magen.
Promenaderna går lite långsammare, inte alls lika mycket galoppsteg som vanligt.
På kvällarna vandrar Pippi lite mellan fällar, sängar och golv, inte helt lätt att hitta ett skönt ställe att sova på. Hon föredrar flera små mål mat än 2 stora.
Ja man kan väl säga att det är Pippi som styr här hemma just nu:-)
Hon gör det med glädje och berättar högljutt vad hon vill, och jag gillar allt det där snacket!

Lite bilder på systrarna Ciara och Wilma nu 13,5 månader gamla.

I väntans tider

Pippi är dräktig! Efter 5 veckor kan vi faktiskt se en liten mage.

Ciara förstår inte alls varför Pippi inte vill leka lika mycket, men är väldigt glad över att hon inte vill äta hela sina portioner till frukost…Ciara är inte sen att äta upp resterna;-)

Runt den 10 maj kommer valparna, och det är samma sak varje gång man parar en tik, det känns oändligt lång bort. Nu har plötsligt mer än halva tiden gått, och det är bara ca 4 veckor kvar. Hur ska jag hinna allt?? Ja det löser sig ju också till sist.

Blivande pappa heter Glimmer Noblesse Copper Sky och kallas Wilbur till vardags, en snäll och mild grabb som ska bli pappa för första gången. Pippi blev överförtjust direkt då vi kom till Camilla i Asketorp, rusade runt i trädgården och riktigt förförde Wilbur!
Undrar just om det kan bli kärlek vid första ögonkastet även för hundar;-)

Ciara bekantar sig med nya kompisar, här är Gucci på besök på kontoret, kanske vill hon leka lite:-)

Ciara och Gucci

Kyla eller lera

Efter en period med snö och kyla så har allt nu smält bort. Ljust och så himla roligt för hundarna att leka i, och framför allt RENA GOLV! Nu har allt smält bort, orsakat stora vattensamlingar både i skogen och på tomten med massor av lera inne på golven som följd. Även om vi hade det i kallaste laget så var det helt underbart med den rena snön.

Tilly har flyttat hemifrån, efter en helg hos bästa syster Myntha har hon blivit kvar där:-)
Tilly och Myntha har gjort roliga saker ihop ända sedan valpåldern, och Tilly brukar få följa med på fjällsemester. Dom har väldigt roligt ihop och på den vägen är det…
Pippi och Ciara var nog lite vilsna utan sin mamma de första dagarna, men det släppte fort. Tror dock fortfarande att det är lite förvirrande att behöva ta en del egna beslut!

Tilly och Myntha

Nu går vi och väntar på att Pippi ska komma igång med ett löp, med lite tur så kommer det nya småtassar i huset till våren.

Pippi och Ciara efter att Ciaras syster Wilma varit på besök

En hel sommar har gått

Nu är sommaren 2020 också förbi, allt är så annorlunda mot hur man brukar kunna ha sin semester.
I vanlig ordning är min hemsida inte uppdaterad på länge, det tekniska har ändrat skepnad och jag har inte kunnat lista ut hur man gör inlägg, hoppas detta kommer ut som det ska…

Största delen av sommaren har faktiskt varit vanlig vardag för oss. Jobb på dagarna, och Ciara har verkligen anpassat sig bra och blivit en del av kontoret nu.
Efter arbetsdagens slut har vi haft lite strandhäng, och oj vad hundarna älskar det. Ingen simmar men vadar runt, jagar fåglar i vassen och knaprar i sig alla möjliga strandfynd:-)

Vi har hunnit med lite ledighet, med utflykter och besök hos hundvänner, det är liksom det som funkar då man ska hälsa på hemma hos någon och ta med 3 hundar!

Den 1 augusti hade vi valpträff för Storm-kullen. Valparna var nästan 5 månader och alla hade verkligen växt och hade väldigt lååånga ben! 8 glada och mycket lekfulla valpar härjade runt i flera timmar, tror hela gänget som sött hela den kvällen, det gjore i alla fall Ciara. Kan nog säga att hon sov mer även dagen efter.

Zoe, Sachs, Fingal, Gillis, Thea, Wilma, Ciara, Bruno och mamma Tilly.

Här kommer bilder på Ciara och brorsan Bruno som bor i Åre, har fått ganska många foton av honom under sommaren med de mest fantastiska vyer. Här är foton på både Ciara och Bruno, man ser likheten.

En av de bästa sakerna med våra settrar är verkligen att man kan träffas många utan att det blir gruff. På midsommar var vi 12 settrar från 4 olika familjer som firade ihop, och på bilden ovan var det 11 hundar från 4 familjer. så härligt att de blir kompisar direkt!

Har faktiskt lyckats få hjälp så jag tagit foton på Ciara då hon växt. 6 månadersbilden nedan är från hennes första utställning, där även mamma Tilly fångades på bild. Tilly har inte riktigt fått tillbaka sin päls efter valpkullen, men hade för ovanlighetens skull roligt i ringen.

Vardagslunk

Det har gått 2 veckor sedan sista valpen flyttade, och vi börjar få lite vanlig vardag igen.

Winsford Magical Storm ”Ciara” har stannat kvar.
Tilly tycker det är toppenroligt, och leker massor. Hon är som en valp på nytt, tar leksaker och springer ut i trädgården, viftar lite framför näsan på Ciara, springer lite till…

Pippi leker lite i smyg, ibland. Hon är väldans avundsjuk, och kommer gärna upp och lägger sig på Ciara om det innebär att hon hamnar närmare mig. Om jag klappar på Ciara tittar hon lite i ögonvrån. Det är inte alltid lätt att få småsyskon!

Ciara har fått börja följa med till jobbet, ensam med mig. Nyttigt att få stå på egna ben. Hon har varit superduktig! Går fint i koppel, åker hiss och går in i den alldeles själv. Sover en stund själv på rummet då jag äter lunch.

Här kommer lite fler bilder från första veckorna utan syskon:

 

Alla valparna 6 veckor

Även vid 6 veckor togs porträttbilder på valparna.

IMG_0619
Fingal, Bruno, Folke och Milo

IMG_0653
Sachs, Otto, Gillis och Silverhane

IMG_0674
Wilma, Zelda, Ciara, Zoe och Thea.

Påskfirande

Här har vi firat påsk i nyhetens tecken! Första gången ute, första gången i köket och första gången på bordet!

I början av helgen var det tillräckligt varmt för att kunna ta ut valparna. De fick gå ut i omgångar och alla hann vara ute en liten stund. Mamma Tilly var med och var för det mesta en underbar lekmamma.

De har också fått lite större ytor inne, och får vara med lite i köket och hallen nu. Det är väldigt mycket att utforska och än så länge blir de snabbt trötta.

Jag har också tagit upp valparna på bordet för första gången för att ta ståbilder.
Kan säga att de är misstänksamma mot det! Trots det var flera riktigt duktiga, och det är väldigt roligt att se hur fina de är! Supernöjd:-)
Ett urval av bilder nedan.

 

4 veckor

Idag blir valparna 4 veckor och halva valptiden har gått. Det innebär att om ytterligare 4 veckor kommer de börja flytta till sin nya familjer.

I helgen har jag lyckats ta foton på dem tillsammans, eller åtminstone efter att ha delat upp dem på 3 lag;-)

Hanar1-4-veckor
Blå, brun, svart & lila – hanar

Hanar2-4-veckor
Grön, gul, silver & röd – hanar

Tikarna-4-veckor
Beige, rosa, lime, orange & vit – tikar